Jak usunąć zdjęcie z wizytówki Google? Poradnik

Usuwanie zdjęć z wizytówki Google
Kasowanie zdjęć z firmowej wizytówki w Google Maps.

Po wprowadzeniu przez Google w 2023 roku nowego panelu do zarządzania wizytówkami firm w Mapach, usuwanie zdjęć okazało się nie tak proste, jak kiedyś. W dzisiejszym artykule pokazuję, jak krok po kroku usunąć fotografie dodane przez właściciela lub menedżera wizytówki. Zapraszam.

Poniżej znajdziesz wskazówki jak usunąć zdjęcia, które dodał właściciel lub menedżer administrujący wizytówką firmy w Google. Jeśli natomiast chciałbyś pozbyć się zdjęć dodanych przez innych użytkowników (społeczność) zajrzyj do artykułu Jak usunąć zdjęcia z Twojej wizytówki Google dodane przez innych? Porady

Obecnie (stan na 05.02.2024) zdjecia można dodawać do wizytówki zarówno z komputera, jak i telefonu. Google tym razem mocno wziął sobie do serca podejście mobile first i umożliwia usuwanie fotografii tylko z urządzeń mobilnych. Co ważne, dotyczy to materiałów dodanych z kont Google, które administrują wizytówką. Czyli posiadają rolę menedżera lub właściciela wizytówki, a zdjęcia które dodają są dodawane właśnie z tych kont Google.

Usuwanie fotografii z wizytówki Google

Uruchom aplikację mobilną Google Maps na swoim telefonie (poniżej procedura pokaza z wykorzystaniem systemu iOS). Upewnij się, że jesteś zalogowany na konto Google, które posiada uprawnienia do edycji wizytówki firmy.

  1. Kliknij na swoje zdjęcie / avatar w prawym górnym rogu ekranu:

2. Kliknij na Profile Twoich firm

3. Następnie kliknij na Wyświetl profil firmy:

4. Następnie kliknij na Zdjęcia:

5. Teraz kliknij na zdjęcie, które chcesz usunąć:

6. Następnie kliknij na kropki w prawym górny rogu ekranu:

7. Wybierz Usuń to zdjęcie:

8. Na koniec zatwierdź działanie klikając na OK:

Gotowe!

Photo by: Neeqolah Creative Works, NordWood Themes

 

About Seweryn Pietrucha

Na co dzień pomaga lokalnym Firmom pozyskiwać klientów z Internetu. Tworzy strategie oraz kampanie marketingowe. Zarówno dla biznesów posiadających pojedynczą lokalizację jak i firm wielodziałowych.

Sprawdź również

Social media na wizytówce Google

Linki do profili społecznościowych na wizytówce Google (nowa funkcja + instrukcja)

Google wprowadza (w końcu) możliwość dodania linków do profili społecznościowych na wizytówkach firm. Poniżej znajdziesz …

2 komentarze

  1. a jak usunąć foto dodane przez klienta? 🙂 da się jedynie przez zgłoszenie “flagą”?

    • @tomek
      Tak, zdjęcie dodane przez klienta można jedynie zgłosić do usunięcia poprzez funkcję flagi (na górze wpisu umieściłem link do artykułu pokazującego, jak to zrobić). Jeśli natomiast mamy kontakt z klientem, możemy poprosić go o usunięcie dodanych materiałów 🙂

      S.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *